Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2008 09:13 - За Българската музика
Автор: ashikov Категория: Музика   
Прочетен: 5804 Коментари: 9 Гласове:
0

Последна промяна: 17.03.2008 18:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В предния си пост повдигнах въпроса за статуковото, за това, че то не е в полза на хората, и че днес обявяващите се за политици и партии, които се борят за промяна, всъщност са част от днешното статуково и е в тяхна полза то да се запази максимално дълго време.
Днес ще пиша отново за статуковото, но този път за музикалното.Под предлог, че всеки има правото да слуша и харесва каквото си иска, успяхме да наложим като мода слушането на сръбска и турска музика. Музиката води след себе си и други модни тенденции, например така направихме модно, Български момичета да се разхождат с турски шалвари, като добавим сръбската скара и кражбата на песни (краденето е патент на циганите!), незнам кое му е Българското на чалгата.
Наскоро стартираха риалити форматите "Мюзик айдъл" и "Пей с  мен". Тука няма да говоря за това, кой е по добрия, кой е по-забавния и кой формат ще бъде по успешен, това всеки сам за себе си може да прецени, а и аз предпочитам да изчакаме резултатите. Ако сравняваме "Мюзик айдъл" и "Стар академи" ще има противоречиви мнения, кое е по-добро, но ако сравним последвалите кариери на Марин и Невена, то едва ли някой ще посмее и да спори. Искам да разгледам друго в тези два формата и то касае стиловото статуково. И в двата формата има представители на чалгата, като за "пей с  мен" спокойно можем да кажем "Пей с чалга звезда", което в един момент може да се окаже и плюс за новите таланти. няма да е изобщо учудващо ако все още не откритите таланти да пеят по-добре от дуетните си чалга половинки. И двата формата задтвърждават статуковото. Чалгата вече не е просто музика за маса, чалгата е част от нашия живот, а това дава своите резултати. Поне обществените телевизии можеха да покажат, че са такива, но какво ли се чудим, нали техните собственицим са същите онези, които перат пари чрез чалгата.
Продължава гласуването за годишните музикални награди на БГрадио.Там закономерно най-добрият Български музикант - графа е с най-много номинации. Все пак добре си личи отсъствието на някой много добри и представили се активно през 2007 година групи и изпълнители, за сметка на групи и изпълнители, които цяла година не са развивали музикална дейност, но разбира се си останаха само в "списъка" и логично не достигнаха до номинация. Добре, че няма категория за най-добри изпълнители на живо, че тогава щеше да е интересно...
И тази година надцакването с ЕГН-та продължава. Аз стигнах до 238 макар и да смятам, че няма много смисъл за кого гласуваш.
Ето ги и моите фаворити:
Бг Дебют -
Веси
БГ песен - Ванилия на Графа
БГ текст - Честно в очи на Графа
БГ изпълнител - Графа
Бг изпълнителка - Мария Илиева
БГ албум - Bulgarno - Светльо & The Legends
БГ дует/трио - Елица и Стоян
БГ група - Мери бойс бенд
БГ видеоклип - Ванилия на Графа
Много от музикалните класации в българия, също не отстояха на статуковото и допуснаха да омърсят подрежданията си с последните чалга хитове. Всъщност в момента от старата генерация остана само Сухиндолският топ. БНР се стараят и сега се появи техният ескалатор топ 20, който тепърва ще се доказва. Вече почти 6 години Сухиндолският топ върви в една права линия. Последната година под мотото - "5 години Само Българска музика" и "Обичайте и подкрепяйте Българската музика!" се опитваме да подпомогнем Българската музика, като не приемаме границите поставени от БГ радио, защото извън тях остават много добри групи и песни, като например една от най-добрите Български рок банди в момента Saltriver.
От тук нататък трябва да се помага на такива групи защото това е изхода. Ние като фенове не трябва да се отчайваме и да си казваме с нищо не можем да помагаме и да се отказваме, напротив. Купувайки дисковете на изпълнителите, посещавайки техните изяви, ние правим даже доста за тези изпълнители. Всеки един фен на Българската музика трябва да приеме ролята на един посланик на Българската музика и да я защитава от зли езици. защото само човек, който не е слушал Saltriver може да твърди, че в Бг не се прави качествена музика, само глух, може да твърди, че БГ музикантите са бездарници, при положение, че иаме десетки изпълнители, композитори и текстописци, които творят качествена музика, просто трябва да бъдем по-малко предубедени към Българското и да оценяваме чутото като музика, а не общото мнение, че тя не става.
Вече е обявено и началото на инициативата на Кока кола, подкрепена от D_2 и Gravity co, която върви под мотото "Ти си върхът, ама само баба ти го знае". Тя има за цел да открие талантите от училищните банди и да продуцира една тяхна песен + заснемане на видеоклип към нея. Това е много добра идея, аз имам само една забележка. Защо когато се прави такава акция, наградата не е договор с победителите, едва ли кока кола не могат да си го позволят. Просто незнам след тази песен какво е бъдещето на тази група... всъщност най-лошото е че знам. Поредната еднодневка в Българската музика, но още по-лошо, най вероятно талантлива еднодневка. Дано съм лош пророк.
 


Тагове:   музика,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Ашколсун!
17.03.2008 09:23
Бацеееее
цитирай
2. анонимен - Калоян
17.03.2008 14:29
Инициативата на Гравити и Д2 наистина е похвална. Искам да отговоря само на въпроса ти, защо примерно наградата не договорс Кока кола например. Ще ти дам насока за разсъждения и ако искаш я развий. Проблема е, че сред ученическите банди може да откриеш таланти, но таланти, които ще се покажат в бъдеще. Не сме америка или англия и музиката при нас не е традиция. Затова опита и фактите показват, че в България една група се развива, когато членовете и са на средна възраст около 25 г. Може и да има, но не са много наистина професионалните ученически банди. На тях трябва да им се даде тласък, да повярват, че могат, за да си развиват таланта и в бъдеще. Но да подпишеш договор с такава банда е меко казано риск. Проблема е, че трябва да има конкурси както и за ученически банди, така и за такива в по- напреднал стадий. Ти спомена Saltriver, а аз ще добавя James Crow или Габана, които са ми земляци. Това са все групи, на които малко не им достига, но за съжаление за тях конкурс няма. Не могат да участват в конкурса за ученически банди, не могат да участват и в конкурса на Джак Даниелс, защото не отговарят на критериите. Според регламента примерно на Джак Даниелс Джеймс Кроу или Салтривър не могат да участват, защото песните им са звучали в ефир, а имат и клипове излъчвани по ММ. Но трябва ли една група да копа цял живот чакайки конкурси. Евала на момчетата, че записват, снимат, свирят наживо. Но защо няма конкурс за тях, защо не правят общи концерти? В момента в България освен изпълнителите по върховете има и една средниска група- много дорби банди и изпълнители, но без гръб. вероятно те ще са следващите звезди на България, но има вероятност и цедката да ги задържи и в един момент да се озовем със състаряващи звезди.
Поздрави за темата.
цитирай
3. lubopitka - Темата наистина е хубава. . Позд...
23.03.2008 18:54
Темата наистина е хубава..Поздравления за нея..Трябва да подкрепяме наще музиканти и силно да застанем зад това което те творят..Българската музика е чудесна и всеки който не го забелязва..просто не оценява качественото.
цитирай
4. анонимен - cici
26.03.2008 13:09
mnogo e gotina preslafka tia niama vtora kato neia
цитирай
5. анонимен - zdrasti be
06.04.2008 20:55
ami stava
цитирай
6. exorcist - Добра тема...
09.05.2008 14:43
Тъжно е... Има толкова много (неизвестни за голямата аудитория) талантливи български музиканти и изпълнители, но никой у нас не се интересува... В България се копира световният модел - "името е най-важно, то продава по-бързо". Тъжното е, че болшенството от хората не търсят музика заради самото изкуство, а заради името. Гадно е да го кажа, но ако запиша овчарят бай Шакир как псува подир овцете, смеся го в някаква музика и ви го пусна да се върти по десетки пъти на ден по всички радиостанции, голяма част ще го боготворят...
Тъжно е... И вина имат всички - от медиите, през изпълнителите до консумиращите музикално изкуство... Достатъчно казах!
цитирай
7. анонимен - dobra tema
20.11.2008 15:14
mnogo sa talantite ni
цитирай
8. анонимен - Здр.
23.11.2008 01:48
Здрасти,
то вече е малко късно за коментари, но все пак да се изкажа. :)
Мда, съгласен съм с теб, че в България има много качествена музика и мисля, че е трябва да има повече подкрепа за нея.
Но бих искал само да спомена, че и в жанра "чалга" също има много хубави парчета. И тук ще те цитирам, че трябва да оценяваме чутото като музика, а не общото мнение, че тя не става. (в случая общото мнение на хората, които не обичат чалга).
Поздрави!

П.п.:
Незнам турската музика да е много популярна в България! Поне аз много рядко съм срещал турска музика в заведени, дискотека или нещо такова.
цитирай
9. анонимен - браво
26.01.2010 18:36
как така пиша няма ли качествена турска музика и къде да я намеря а ми излиза нещо, което няма нищо общо с това!!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ashikov
Категория: Политика
Прочетен: 111564
Постинги: 34
Коментари: 79
Гласове: 862
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930